1. ΣΚΟΠΟΣ:
Η Μονάδα Χρόνιας Περιτοναϊκής Κάθαρσης αποτελεί τη δεύτερη Μονάδα αντιμετώπισης ασθενών με τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας που διαθέτει το Τμήμα μας. Η περιτοναϊκή κάθαρση είναι μια μέθοδος υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, ισοδύναμη με την αιμοκάθαρση. Μετά την τοποθέτηση ενός καθετήρα στην περιτοναϊκή κοιλότητα (ανάμεσα στα δύο φύλλα της περιτοναϊκής μεμβράνης, στην κοιλιά) χορηγούμε μια ποσότητα ειδικού διαλύματος που παραμένει για ορισμένο χρόνο στη θέση αυτή. Μέσω της μεμβράνης, τοξικές και άχρηστες ουσίες που συσσωρεύονται στον οργανισμό, λόγω μη-λειτουργίας των νεφρών, περνούν προς το διάλυμα. Παροχετεύοντας το διάλυμα σε καθορισμένο χρόνο, απομακρύνουμε από τον οργανισμό αυτές τις τοξικές ουσίες. Η επανάληψη των αλλαγών σε τακτά χρονικά διαστήματα προσφέρει κάθαρση ανάλογη με αυτή της αιμοκάθαρσης και της νεφρικής λειτουργίας. Η βασική διαφορά με την αιμοκάθαρση είναι ότι η μέθοδος – μετά την αρχική εκπαίδευση και έναρξη – γίνεται στο σπίτι (home therapy) και όχι σε νοσοκομείο.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια διενεργείται με φορητό μηχάνημα με τρόπο αυτοματοποιημένο κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου, στην κρεβατοκάμαρα του ασθενούς. Ως «θεραπεία σπιτιού» προτιμάται από πολλούς χρόνιους νεφροπαθείς διεθνώς. Σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, 25-30% των ασθενών με τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση. Στη χώρα μας το ανάλογο ποσοστό είναι κάτω από 10% και ανάλογες Μονάδες υπάρχουν μόνο σε μεγάλα δημόσια Νοσοκομεία.
Στο τμήμα μας η Μονάδα ΠεριτοναϊκήςΚάθαρσης είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, εξυπηρετώντας περισσότερους από 40 ασθενείς. Τρείς κλίνες νοσηλείας της κλινικής και ένα εξεταστήριο διατίθενται αποκλειστικά για τους ασθενείς υπό περιτοναϊκή κάθαρση. Ενώ η θεραπεία γίνεται στο σπίτι, οι ασθενείς προσέρχονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για έλεγχο-επανακαθορισμό των παραμέτρων της θεραπείας και οποτεδήποτε συμβεί κάποια έκτακτη επιπλοκή που σχετίζεται ή όχι με τη μέθοδο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η υψηλών προδιαγραφών και εύρυθμη λειτουργία του τμήματος βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στο νοσηλευτικό προσωπικό. Στο χώρο της Νεφρολογίας, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα επιδέξιο, εξειδικευμένο και συνεχώς εκπαιδευόμενο. Οι νοσηλεύτριες–τές της Νεφρολογικής Κλινικής αντιμετωπίζουν τα ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύονται στο Τμήμα και συγχρόνως αποτελούν το νοσηλευτικό τμήμα της Μονάδας Χρόνιας Περιτοναϊκής Κάθαρσης. Το αντίστοιχο προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού διενεργεί την αιμοκάθαρση σε όλες τις παραλλαγές της, εφαρμόζοντάς την συχνά σε περιστατικά ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η συνεχής τους εκπαίδευση γίνεται με τη συμμετοχή σε νοσηλευτικά συνέδρια-σεμινάρια που διοργανώνει η Ελληνική και η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσηλευτών Νεφρολογίας.
2. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:
Ιατρικό Προσωπικό
Διευθυντής Νεφρολογίας:
Τσιρπανλής Γιώργος
Υπεύθυνος Μονάδας Χρόνιας Περιτοναϊκής Κάθαρσης
Ένας/μία ειδικευόμενος/η ιατρός εκ περιτροπής
Ενίοτε, ένας/μία επικουρικός/ή επιμελητής/τρια νεφρολογίας
Νοσηλευτικό Προσωπικό
Προϊσταμένη:
Σπίνου Ανθή, Νοσηλεύτρια τριετούς εκπαίδευσης με εξειδίκευση στη Νεφρολογία
Νοσηλευτές:
- Μενεξίδου Γεωργία, Νοσηλεύτρια τριετούς εκπαίδευσης με εξειδίκευση στη Νεφρολογία
- Ανδριακοπούλου Βασιλική, Νοσηλεύτρια τριετούς εκπαίδευσης με εξειδίκευση στη Παθολογία
- Θωμοπούλου Αγγελική, Νοσηλεύτρια τριετούς εκπαίδευσης
- Κούτρη Ελένη, Νοσηλεύτρια τριετούς εκπαίδευσης
- Μπουζίνου Χρύσα, Νοσηλεύτρια τριετούς εκπαίδευσης
- Αλικάρη Βικτώρια, Νοσηλεύτρια Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με μεταπτυχιακό τίτλο
- Καλλέα Παρασκευή, Νοσηλεύτρια διετούς εκπαίδευσης
- Λιάτσου Θεοδώρα, Νοσηλεύτρια διετούς εκπαίδευσης
- Παρθένη Νίκη, Νοσηλεύτρια διετούς εκπαίδευσης
- Καραβίδα Σοφία, Νοσηλεύτρια διετούς εκπαίδευσης
- Μπακατσέλου Χρύσα, Νοσηλεύτρια διετούς εκπαίδευσης
- Αγγελής Δημήτριος, Νοσηλευτής διετούς εκπαίδευσης
3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:
Κατά τις πρωινές ώρες: 210 770 1283
Fax: 213 203 2537
E-mail: nephrology@gna-gennimatas.gr